De gevolgen van een slechte werkhouding zijn niet in te schatten. Niet alleen als je een fysiek belastende werkpost hebt waarbij je moet heffen en tillen, maar ook als je een kantoorjob hebt of als trucker of verkoper de hele dag in de auto zit en de Belgische wegen doorkruist: vroeg of laat zal een slechte houding leiden tot medische klachten.

Zowel de Belgische wet voor het welzijn op het werk (de codex) als de Nederlandse Arbo wetgeving hebben ergonomie dan ook opgenomen als een van de basispijlers voor een degelijk welzijnsbeleid. Een degelijke risicoanalyse van de werkpost kan bijdragen aan de preventie van heel wat kwalen. Met stip het meest voorkomende gevolg van een ongezonde werkhouding is: rugletsel. Verrassend genoeg worden rugletsels vaak geweigerd door de arbeidsongevallenverzekering of het fonds voor beroepsziekten. Niet helemaal onterecht wordt aangehaald dat de slechte rug een gevolg is van een veelheid van factoren. Niet alleen de werkomstandigheden, maar ook de thuissituatie werken in op je lichaam. Reden te meer om preventief aandacht te besteden aan een goede houding om te werken: zowel op het werk als thuis.
Het spreekt voor zich dat bijzondere werknemerscategorieën bijzondere aandacht vereisen. We denken hierbij aan zwangere of recent bevallen werkneemsters, aan jongeren en aan oudere werknemers.

Een werkpostanalyse hoeft niet altijd in een uitgebreide studie van een ergonoom uit te monden. In veel situaties kan een eenvoudige checklist al veel problemen opsporen.

Hier volgen enkele checklists en tools die kunnen helpen bij het inschatten van risico's en richting kunnen bieden voor verbetermogelijkheden:

Op Europees vlak is de voorbije jaren ook heel wat gebeurd rond ergonomie en een correcte werkhouding. Niet alleen is er de website www.handlingloads.eu die hierboven genoemd werd. Ook zijn er de instructionele filmpjes met NAPO die ontwikkeld worden over diverse thema's. Momenteel wordt gewerkt aan een reeks over Ergonomie. Op Youtube kun je al enkele fragmenten hiervan bekijken:

Fragment 1: Repetitief gedrag

Fragment 2: Verplaatsen van lasten - verdeel

Fragment 3: Werkhouding bureau - ergonomische stoel - correct gebruik

Fragment 4: Bewegen versus heuprotatie

 

Fragment 5: Goede werkhoogte

Fragment 6: Lichaamstrillingen

 

Fragment 7: Verplaatsen van lasten - hulpmiddelen

 

Fragment 8: Statische belasting - bewegen tussendoor

 

Fragment 9: Tillen van lasten - juiste houding

 


Kantooruitrusting

In aankoop zijn ergonomische kantoormeubelen doorgaans wel wat duurder dan de klassieke kantooruitrusting. Op langere termijn zullen deze meubelen echter besparingen opleveren als ziekteverzuim en medische kosten duidelijk lager zullen liggen. Bovendien scheppen deze meubelen een aangename werksfeer die toelaat om efficiënter te werken. Een ergonomische stoel met regelbare armsteun is een absolute vereiste.

 


Ook thuis kan een goede werkhouding het verschil maken. Heb je geen ergonomische meubelen?
Bekijk dan onderstaande filmpjes: enkele eenvoudige hulpmiddelen kunnen al een wereld van verschil maken.

Ergonomie thuis

 

Ergonomie op verplaatsing

 

Ergonomie met de GSM

 

Enkele interessante pagina's

Wetgeving

Merken

Links

gift

Was deze bijdrage waardevol voor jou of je onderneming?
Geniet ervan! Het is met liefde gedeeld.
Wil je me graag bedanken? Kijk even op mijn Amazon verlanglijstje, misschien kun je me met iets verrassen...